Hvorfor er vi så glade for træpaller?

maj 4, 2020

Første gang jeg så træpaller brugt til andet end transport og opbevaring, blev jeg overrasket. De var så enkle, så nyttige og tilgængelige, med sin unikke æstetik og holdbarhed. Da jeg var teenager, ville jeg have en palleseng på mit værelse, men mine forældre ville ikke tillade det – de sagde, at paller var skrald, og at min sengeramme var meget bedre til at sove på. Sjovt. De kunne ikke vide, at et par år senere skulle  jeg på en iværksættereventyr med paller.

 

Træpaller har fundet vej ind i mange moderne interiører og eksteriører. Fra brugerens perspektiv ligger deres værdi i, at de kan blive til fleksible møbler, der kan omarrangeres når som helst og tilpasses forskellige behov. De kan noget, de traditionelle møbler ikke kan. Men hvorfor blev jeg, en fyr, der arbejder dagligt med træpaller, så begejstret for dem?

 

Enkelhed

For det første er paller bare behagelige at arbejde med. De plejer at have samme mål, lignende vægt, og er lavet af næsten identiske elementer. Deres modularitet og uendelige stablingsmuligheder betyder mindre plads brugt til deres opbevaring og transport. Det reducerer ikke kun omkostningerne, men også vores klimaaftryk. Det er næsten som at arbejde med LEGO. Det er en fantastisk egenskab, fordi man efterhånden kan etablere sin egen standardiserede måde at arbejde med dem på. Det gør det muligt at skabe en hurtig og meget effektiv proces af behandling og montering.

Det er en kæmpe fordel ved paller, at det er så let at samle og montere dem. Størstedelen af vores paller er genbrugte. Det giver os mulighed for at polere dem og give dem et nyt liv.

 

Upcycling

‘Upcycling, opcirkulering også kendt som kreativ genbrug, er processen med at omdanne biprodukter, affaldsmaterialer, ubrugelige eller uønskede produkter til nye materialer eller produkter af bedre kvalitet og miljøværdi.’ – Wikipedia

To paller er aldrig identiske. Deres livscyklus er altid forskellig. Nogle af dem, vi modtager, er næsten perfekte og klare til brug. Andre mangler dele, er snavsede eller har splinter. Men vi ved, at under overfladen ligger der organisk skønhed af træ. Derfor bruger vi tid og kræfter på at bringe paller tilbage til deres fulde potentiale. Vi gennemfører flere genbrugsprocesser for at opcirkulere vores paller:

  • Vi sliber dem
  • Vi fjerner uønskede søm
  • Vi børster dem
  • Vi skifer ødelagte dele ud

Resultatet er flotte, glatte og rene paller. Byggesten til vores PALLET-serie. Vi tilføjer ben, hærdet glas eller hynder. Vi laver dem om til borde, sofaer, skærme eller vægge til leje.

 

Palletyper og anvendelse

Det er dog ikke alt ved paller, der er så let og indlysende. Der findes mange typer paller, afhængigt af deres anvendelse, regler i det land, de bliver produceret i osv. For at give et eksempel, skal hver palle gennemgå en proces, der kaldes fumigation, som har til formål at fjerne alle potentielle skadedyr og forhindre dem i at sprede sig under transport. Der er tre grundlæggende teknikker til at udføre processen. Den første handler om mekanisk fjernelse af barkrester fra træ, den anden fokuserer på termisk behandling af materialet, og den sidste bruger bromethan, som er kendt for sin pesticidresistens. Vi benytter os aldrig af dem, der er behandlet med methylbromid (som er mærket med ‘MB’-tegn), da methylbromid bidrager til udvikling af ozonhullet og er farlig for miljøet. Hvem vil sidde på en sofa lavet af forurenende paller?! Vi behandler derfor vores paller termisk, så de bliver ‘madsikre’. Træet, der gennemgår en sådan behandling, bliver brændemærket med et hvedelogo.

 

Det unikke ved paller

Jeg begyndte at genbruge og arbejde med EPAL’er af flere grunde, der kan virke mere som ulemper end fordele ved første blik. Selvom alle elementer i træpaller er standardiserede, er de ofte lavet af flere forskellige typer træ. De kommer i forskellige farver og nuancer og med forskellig synlighed af årringe. Det er væsentligt anderledes end i masseproducerede genstande, vi støder på i hverdagen. Det meste af tiden er de lavet af nøjagtigt identiske elementer.

 

Træ, der bruges til produktion af møbler til populære mærker, er stærkt forarbejdet, belagt med kunstige materialer som plast og solgt som nøjagtigt det samme produkt over hele verden. Hvis man ser på pallemøbler i en makroskala, kan man lægge mærke til, at hver enkel palle er unik – det savner vi i den moderne masseproduktion. Det er noget, vi synes er rigtigt spændende ved PUUFs lejemøbler.

 

Modularitet

Man kunne tro, at når vi lejer møblerne ud til en større opstilling, er vi nødt til at planlægge leveringen i to kørsler eller bruge to biler til at pakke alt på én gang. Men det plejer ikke at være tilfældet det meste af tiden. Hvis man grundigt planlægger stabling af møblerne i en varevogn, adskiller ben og ligger alle hynder til side, kan man spare op til 30% af pladsen (det er ret meget plads når man taler om over 400 paller!). Lige pludseligt er der plads til meget mere end man oprindeligt forventede. Dermed: jo færre biler jo mindre drivhusgasemission, ikke sandt?

 

Det sjove ved paller

For at afvige fra det tekniske, lad os til sidst se på endnu en grund til hvorfor vi i PUUF er så glade for at arbejde med træpaller. Det er ganske simpelt: vi elsker resultaterne af vores arbejde. Ikke sjældent oplever vi begejstring fra vores kunder og samarbejdspartneres side. Det er en kæmpe motivation for os og det gør os mere ivrige til at eksperimentere og det booster vores kreativitet i arbejdet med hvert eneste møbel.